Hayallerim Aşkım ve Sen

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Yönetmen : Atıf Yılmaz
    Senaryo Yazarı : Ümit Ünal
    Tür : Duygusal , Dram , Fantastik
    Oyuncular :Türkan Şoray(Derya Altınay),Oğuz Tunç (Coşkun),Müşfik Kenter(Hayati),Fatoş Sezer,Engin İnal...

    Konu : Bir yetimhanede büyüyen Coşkun çocukluk yıllarından beri ünlü sinema yıldızı Derya Altınay'a tutku dolu bir hayranlık duymaktadır.Evinde Derya Altınay'ın filmlerindeki ana tiplemelerinden olan anne ,saf genç kız ve pavyon kadını hayali karakterleriyle kendine onları gerçekliğe taşıyacak kadar mutlu bir yaşam kurmuştur.Küçücük yaşlarda başlayan bu düşsel hayranlık uğruna, yetimhanedeki çocukluk aşkı Rukiye'yi bile dışlayacak kadar gözü karadır. Ve Derya Altınay, bir gün okula ziyarete geldiğinde, beyaz perdeden tanıdığı ünlü yıldızı büyük bir hayranlıkla izler. Bir an unuttuğu ilk aşkı Rukiye'yi Derya Altınay evlatlık olarak alıp götürecektir. Ünlü yıldızın hayalleriyle büyüyen Coşkun' un artık tek amacı,
    Derya Altınay için bir senaryo yazmaktır.Oysa Derya, hayallerinde büyüttüğü ve bir "efsane" gibi gördüğü kadın değildir. Tüm sıcaklığına ve etkinliğine karşılık genç kadın yalnız ve mutsuzdur. Çoşkun, bu tanışmanın ardından onun için yazdığı senaryosununu bitirir. Ünlü yıldız, yeni bir kadın kişiliğiyle karşılaştığı senaryoyu çok beğenir ve böylece de filmin çekimine başlanır. Ne var ki senaryo filme çok farklı bir biçimde aktarılırken, Derya Altınay da eski filmlerinde olduğu gibi klişe bir kadın tipini tekrarlamak zorunda kalır. Böyle yozlaşmış bir sinema dünyasında, tutkunu olduğu yıldızın kişiliksiz teslimiyeti, Coşkun'u acı bir düş kırıklığına uğratır.
    Atıf Yılmaz'ın kariyerindeki en iyi filmlerden biri olup gerek hikayesi gerek müziği gerekse oyuncu performansları ile çok başarılı bir yapımdır.Özellikle Coşkun'un hayalinde canlandırdığı ve yazdığı senaryonun esas hali olan ''Bir Beyoğlu Düşü'' sekansı beni en çok etkileyen bölümdür.Atıf Yılmaz bu filminde bir yandan kendisinin de dahil olduğu Yeşilçam çarpıklığına içsel bir eleştiri getirmektedir.

    Bir beyoğlu düşü kısmı Demir Özlü 'ye aittir.Beyoğlu'nun Beyoğlu olduğu zamanları anlatan ,insanı o zamanlarda yaşamaya (ki beni değil ben şanslı bir insan olarak çok uzun süre Beyoğlu'nda yaşadım) özendiren,bir kitabın bu film içinde yer alması filme mutlaka ayrı bir lezzet katmıştır.

    Filmi psikiatrik açıdan da irdelemek mümkündür.İçinde "oedipus kompleksi" ve''bipolar şizofreni'' gibi rahatsızlıkların yer aldığı görülebilir.

    Son olarak filme eşşiz tat veren müziği de sizlere sunar (aşağıda dinleyebilirsiniz) ve yıllar geçmesine rağmen sık sık eski VHS videomda ( dijital kaydını bulamadım ne yazık ki,bulan olur da bir haber uçurursa müteşekkir olurum) özellikle de depresive olduğum zamanlarda sil baştan seyrettiğim hep aynı tadı alıp Beyoğlunu özlediğim bir filmdir.Tavsiye olunur efendim.



    Siz de Yorum yapın