A Walk in the Clouds

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Savaştan yeni dönen Paul, otobüste genç bir kadın ile karşılaşıyor. Kadın evli değil, ancak hamile olduğu için babasının kendisini öldüreceğinden korkuyor. Paul, kadına, onun kocası rolünde babasına gitmelerini ve böylece bir sorun yaşanmayacağını anlatıyor. Bir süre sonra gerçekten birbirlerini sevdiklerini anlıyorlar ve karşılarındaki bütün engelleri yıkmaya karar veriyorlar.

    Filmde romantizmin olması,Keanu abinin vaz geçilmez yakışıklılığı falan izlenir olmasına yetiyor da beni en çok etkileyen ailenin birbirlerine bir anda öyle kenetlenebilmesi olmuştu.Bir yerde kendi iç çatışmalarını bırakıp ailenin ve dolayısıyla bağın ve üzümün devam edebilmesi için birbirlerine tutundular.Hoş ve de boş bir film işte.Vakit varsa sırf üzüm sahnesi için tekrar seyredilir.Ve gelelim lüzumsuz bilgi faslına.

    Hasat şenliği aslında bir pagan geleneğidir.Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bölgesel değişimlere uğrayarak da olsa süre gelmiştir.Paganlarda hasatla ilgili tek bir şenlik yoktur aslında.Şöyle bir inceleyecek olursak 3 ayrı hasat şenliği yapılmaktadır.

    (1 ağustos) İlk hasat, Lughnasadh adı verilirdi: Kelt tanrısı Lugh adına kutlanan bu gün şölenlere ve oyunlara ayrılır. Sanatçılar, şifa dağıtanlar, demir ustaları ve müzisyenler için bu gün öğrendiklerini paylaşmak , öğrenilen bilgilerin meyvelerini toplama ve hasat günüdür. Gül ve sandal ağacı tütsüsü yakılan, bilginin sembolü buğdaydan ekmek pişirilen festival zamanı, yeşil ve kahverengi renklerinin günü.

    (21 eylül) Sonbahar ekinoksu, Mabon adı verilirdi.: Keltlere göre "Üzüm Bayramı",Pagan Şükran Günü.İkinci ya da devam eden hasat. Bahçeler tamamen çiçek açmıştır ve doğanın bereketiyle yüklüdür. Verilen şölenler sırasında toplanan envai çeşit bitki ve otlar ile herkesin otlar üzerine bilgilerini paylaştığı ilim günü..Hasat şöleni genellikle dolunay arifesinde ya da ekinoksa en yakın dolunayda verilir.

    (31 ekim) En son hasat,Samhain adı verilirdi :Ölüler ve yaşayanlar arasındaki duvarın en ince olduğu ve sevilenlerin ruhlarının ziyareti için en güçlü zaman.
    Ölen yakınları için en sevdikleri bir tabak yemeği ve bir kadeh şarabı gelip almaları için dışarıya bırakırlar. Gaipten haberler almak ve kehanetlerde bulunmak için özel bir gün. Ölmüş olan sevdiklerinin fotoğrafları ve kabak lambaları evlerini süslüyor.

    Üzüm hasadıyla ilgili olan şenlik genelde Lughnasadh döneminde yapılmaktadır.Bölgesel farklılıklar demişken,Güney Fransa'da üzüm teknesine sadece bakire genç kızların girmesine izin verilirken İtalya'da ailenin ( bağların her biri bir aileye aittir genelde ) en yaşlı kadınının tekneye ilk girmesi gerekir.Günümüzde yapılan şenliklerde amaç tanrılar veya ölülerle ilişki kurmaktan daha çok başlayacak zorlu çalışma öncesinde eğlenmektir.Mutlaka ateşle aydınlatma yapılır ve bir önceki senenin şarapları başlıca içecektir.Şarkı ve müzik ve dans vazgeçilmezidir hasat şenliklerinin.
    Ve bu da filmdeki üzüm ezme sahnesi.Bunun gece karanlığında,ateşlerin aydınlatmasında ve mis gibi bağ kokan bir havada yaşandığını düşünün.Tabii ki içtiğiniz şarapların başınızı döndürmüş olması da gerekiyor.

    Siz de Yorum yapın