Sahtekar-Changeling

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler






    Yapım :2008, ABD
    Tür :Dram / Gerilim / Suç
    Yönetmen :Clint Eastwood
    Senaryo :J. Michael Straczynski
    Oyuncular :John Malkovich, Angelina Jolie, Colm Feore, Jeffrey Donovan, Amy Ryan, Michael Kelly,
    Geoffrey Pierson, Gattlin Griffith, Frank Wood, Peter Gerety, Reed Birney, Jason Butler Harner


    Kaçırılan oğlunun bulunmasıyla birlikte Christine Collins’in (Angelina Jolie) duaları kabul görmüştür. Ancak anneyle oğlunun yeniden buluşmasının karmaşası arasında Christine bu çocuğun kendi çocuğu olmadığını fark edecektir. Medyanın ve yozlaşmış polis teşkilatının kendisine destek olmaktan çok köstek olmasından bunalan Christine, aradığı cevaplara ulaşmak için kendi başına adımlar atmaya başlayınca hayatını sonsuza dek değiştirecek gerçekle yüz yüze gelecektir.Yer: Los Angeles, yıl: 1928. Bir cumartesi sabahı her zamanki gibi işine gitmeye hazırlanan Christine oğluna “hoşçakal” dedikten sonra evden çıkar. Akşam işten eve döndüğünde oğlu evde değildir. Çocuğu arama çalışmaları bir türlü sonuç vermez. Aylar sonra Christine’nin
    dokuz yaşındaki oğlu olduğunu iddia eden bir çocuk çıkagelir. Polislerle gazetecilerin telaşlı koşuşturmacası arasında duygu karmaşası yaşayan Christine, çıkagelen çocuğun bir gece kendisiyle birlikte evde kalmasına izin verir. Ancak kalbinin derinliklerinde bu çocuğun kendi oğlu Walter olmadığını bilmektedir.Konunun araştırılması için yetkilileri zorlar ancak bir sonuç alamaz. Bu durum karşısında çaresiz kalan Christine, aradığı desteği aktivist rahip Briegleb’de
    (John Malkovich) bulur. Rahip Briegleb oğlunu bulma mücadelesinde Christine’e yardımcı olacaktır.

    Clint Eastwood'un artık tescillenmiş muhteşem yönetmenliği,Angelina Jolie'nin eşşiz güzelliği ve belki de arada derede rastlanan oyunculuğu,John Malkovich'in karizması ve o aşmış yeteneği bu filmi illa başarılı yapacak unsurlar zaten.Filmde bazı alt satırlar da o yıllarda kadına bakış açısı ve iletişimsizliğin (telefon,internet,gazete,ulaşım azlığı vs gibi) kadir oldukları,polisin yozlaşmışlığı,ve illa olmazsa olmaz din adamlarının ve dinin yüce kurtarısı etkisi vs.Her neyse,sonuçta filmler de
    bence bir şişe şarap gibilerdir,damak tadına hitap eder,benim çok beğendiğim filmi bir başkası ''ee tuu kaka'' diyebilir.Sadece önemsiz bir yapım değil,sağlam kadro ve sağlam emek olan bir film.Oscar adaylıklarını da göz önüne alarak seyretmeye değer derim ben.

    Şimdi gelin sizi başka bir konuya götüreyim ki esas yazmak istediğim oydu zaten.Ne demektir changeling?

    Changeling kelime manası ile “bebekken başkası ile değişmiş çocuk, perilerin değiştirdiği çocuk” demek.Avrupa folklorunde çok hakim olan bir öğedir.Bir peri,trol veya elfin insan bebeklerle yer değiştirilmesidir.
    Bunun olası sebepleri,insan bir hizmetkara sahip olmak,insan bebeğe sevgi duymak,veya troller için geçerli olsa gerek güzelliğe sahip olmaktır.Bu efsanenin arkasında büyük olasılıkla doğumsal deformiteyle doğmuş bebekler vardır.Çünkü değiştirilmiş bebekler hep çok çirkin ve kötücül olarak resmedilmiştir.Bazı efsanelere göre çirkinlik ,insan bebekten üstün zekaları ve kötücüllükleri bu değiştirilmiş bebeklerin tespit edilmesini sağlamaktadır.Bir changelink tespit edildiğinde peri veya elf her ne türse ailesi onu geri alıp orjinal bebeği geri vermekle yükümlüymüş.Gerçek üstü dünyanın da kuralları varmış yani.İskandinav ülkelerinde çok fazla masala konu olmuş bir unsur,Grimm Kardeşlerin bile bu konuda masalı var.
    Ülkeden ülkeye de değişiklik gösteriyor bu folklorik unsur.Mesela İsveç'te insan olmayan bebeğe ailenin kendi bebeğiymiş kadar iyi davranmasının büyüyü bozup insan bebeğin geri getirilmesini sağlayacağına inanılırkan,Galler'de onun saf kötü olduğuna inanılıp,geri gitmesi için özel bir tür yemek pişirilmesi gerektiğine ve bebeğin de sıcak bir fırın veya kaynar bir banyoya konup yemeğin öyle yenmesi gerektiğine inanılırmış.

    Şiddet unsurlarına burada son verip,film tanıtımı ayağına size yine bir ton lüzumsuz bilgi aktarmanın mutluluğuyla esen kalınız diyorum.

    Siz de Yorum yapın