Koloni

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Yazar : Jean-Christophe Grangé
    Çeviren : Tankut Gökçe
    ISBN : 978-605-111-290-9
    Sayfa sayısı: 424
    Ebat : 14x23 cm
    Orjinal isim:Miserere

    Onlar çocuktular...
    En mükemmel elmasların saflığındaydılar...
    Ne ufak bir lekeleri...Ne de en ufak bir kusurları vardı...
    Ve ne de en ufak bir günahları...
    Ama onların saflığı kötülüğün saflığıydı...
    Paris’te bir Ermeni katedralinde işlenen bir cinayet. Kan yok, cinayet aleti yok, yara bere yok…
    Biri yaşlı ve huysuz emekli bir polis, diğeri Çocuk Bürosu’nda görevli, ancak açığa alınmış uyuşturucu müptelası genç bir polis. Bu ikisi, gitgide hunharca bir hal alan ve peşpeşe işlenen cinayetlerin katilini veya katillerini bulmak için birlikte çalışmak zorundadır. Birbirlerine ihtiyaçları vardır, birbirlerini tamamlamaktadırlar. Ancak bu cinayetler sıradan bir seri katilin işi değildir. Gizli servisler, naziler,Yahudiler, ülke içinde ülkeler, ve “siyah bölgeler”… Sanki birileri bir şeyleri gizlemek istemektedir. Fransa’nın göbeğinde başka bir ülke olabilir miydi?
    Bu ülkeye kim veya kimler göz yumuyordu?
    Burada neler yapılmaktadır?
    Kaçırılan çocuklar ile öldürülenler arasındaki bağ nedir?
    İki polisin çabası cinayetleri açığa kavuşturmaya yetecek midir?
    Yoksa…
    Ve kitaba dair benden...

    Sistemin dışa attığı iki polis.Birisi emekli edilmiş,çok da sevilmeyen bir eleman,öbürü ise çocukluk yıllarından bu yana yaşadığı uyuşturucu sorunu ve depresyonlarını işini iyi yapabilmek için kullanıp sonunda dışlanmış biri.Biri ,genç olan eroinman,hukukçu,felsefeci,piyanist.Yaşlı olan ise tarihçi,araştırmacı,çağın az gerisinden gelse de toplumuna vakıf bir adam.İkisinin de geçmişinde sakladıkları var ve Grange bizlerin bunu son ana kadar öğrenmemesini sağlıyor.
    Yine tipik Grange motifleri olarak illa ki din ve dinsel simgeler başrollerden birinde.Mezmurlar ,Eski Ahit'in Zebur adı verilen kısmındaki 150 bablık 2ci kitap,her biri belirsiz ozanlar tarafından yazılmış ilahiler,ağıtlar inanç ve şükran şarkıları.Ve Sistine Chapel dışında icra edilmeyen ( belli bir dönemde tabii ki ,şimdi youtube da var),Gregorio Allegri tarafından bestelenmiş 51ci mezmur
    Miserere mei,deus un muhteşem ezgilerinin ölümcül bir silaha dönüştürülmesi.
    Ardından insanlığın yakın geçmişindeki yüzkaralarından bir kaçına;Şili Pinochet dönemine,Nazi Almanyasına,işkence ve insanlık suçlarının her an ne kadar yakınımızda olabileceğine bir değinme.Yine Grange becerisiyle,şiddeti,vahşeti,insan kanının ne kadar kolay ve ne kadar çok yöntemle akıtılabileceğini ve bunun ne kadar doğal olduğunu görmemiz (Siyah Kan'dan sonra bu kitaptaki doz bana az geldi açıkçası).
    Ve son olarak ülkeler arası pazarlıklar,devlet içinde özerk bölgeler,devlet kurumlarının yöneticiler tarafından nasıl aciz kılınması gibi biraz derin devletsel sorunlara değinmek.

    Sonuçta bu bir Grange kitabı,ve bence en iyilerden biri.Kendisinin yaşamadığı ülkelerin mozaiklerini çok iyi kendi ülkesi ile harmanlayıp,eşsiz bir gizem ,soru,cevap,şiddet ve çok mantıklı çözümler yaratabilme üstadı Grange.Her kitabında olduğu gibi dinsel ve yüz yıl öncesine ait kültler içine günümüz teknolojisinin ürünü olan tehlikeleri serpiştirmeyi yine başarmış.

    Ve en önemli soru ,kitabı kapadığımızda aklımıza sokmayı başardığı soru.İnsanın insana olan vahşeti bir gün bitebilecek mi?Yoksa devlet çıkarları,kişisel hırslar,iktidar hırsı,bunlar dünya üzerinde var oldukça,melek sesli çocukların ezgileri bir can alma seremonisinde baş rolü mü oynayacak?
    Yazarın bir sonraki kitabını ,son sayfayı çevirdiğiniz anda iştahla beklemeye başlayacağınız bir kitap Koloni

    7 Kişi Yorum Yapmış.

    1. ozerella says:

      An itibariyle başalmak üzere olduğum kitap.Yazarın diğer kitapları gibi bunu da zevkle okuyacağıma eminim...

    2. Unknown says:

      bu yazarı hç okumamıştım yazın üzerine denemeli emeğinize sağlık

    3. Adsız says:

      müthiş bir kitap,okudum ve çok beğendim klasik bir Grange.Yorumunuz tam yerinde olmuş.

    4. Sis says:

      teşekkürler yorumlarınıza.Sıkı kitap gerçekten.Bir an önce yenisini yazsa keşke:)

    5. ege says:

      gerçekten çok iyi bir kitap.yaz sonu okudum ama yorumlarımı esirgemişim nedense:D
      bir sonra ki kitabını heyecanla beklediğim yazarlardan biri.
      ve çocuklar gerçekten masum katil olabilirler bu çok ürkütücü işte...

    6. Vladimir says:

      Severek okuyorum bu adamın romanlarını... Bir tek Koloni'ye sıra nedense gelmedi, satın aldım diğer Grange kitaplarının arasına koydum, duruyor. Bir de geçen gün yeni bir kitabı çıkmış. Koloni yi okuyabilirsem yenisini satı alacağım kendime öyle bir sınır koydum :)

    7. Meraklı says:

      Yeni kitabın adı Sisle Gelen Yolcu, ama bizim Sis'le gelmiyor hee yannış anlaşılmaya :DD Ben aldım da başka kitap var elimde henüz başlayamadım.

    Siz de Yorum yapın