Menapoz %+&^#?

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler

    Yaklaşık bir ay önce falan başladı. Herhalde grip oluyorum dedim. Çünkü bu dakikadan dakikaya sıcaklama ve titremelerle bir zehirlendiğim zaman bir de ağır ateşli geçecek grip öncesi tanışmıştım sadece. Ama 2 hafta geçti grip vesaire yok; ben hâlâ ya titriyorum ya deli gibi ter boşanıyor üzerimden, nooluyoruz dedim. Ailemizin çilekeş doktoru sevgili ablam D@phneyle bir telefon konuşması olayı çözdü. Ben menapoz başlangıcındaymışım sanırım.


    Ehh yaş az değil,zamanıdır  sanırım. Ama abi neymiş bu böyle ya? Yani düşmanıma dilemem ben böyle bir şeyi. Mutlaka benden önce yaşamış belki de daha ağır yaşamış olan çok kadın vardır. Ama ben ilk yaşıyorum ve kimse kusura bakmasın bu yıllarca çekilecek bir şey değil.

    Şimdi gayet normal oturuyorsunuz mesela. Birden titremeye başlıyorsunuz. E üşüdüm deyip üzerinize bir şeyler giyiyorsunuz. Ki bana yakın olanlar bilir ben merkezi sistemle ısıtılan ve acaip sıcak olan bir evde yaşıyorum. Yazlarım atlet-şort kışlarım da kısa kol tişört ve ince eşofman altıyla geçer bu evde. Mutfak pencerem ve arka taraftaki yatak odası vasistası hep açıktır. Yorgan kullanamayız sıcak yüzünden. İşte bu kadar sıcak olan bir evde titremeye başlıyorum. Ama öyle böyle bir titreme değil. Üzerime yün gömlek, polar mont gibi genelde alışık olmadığım şeyleri giyiyorum. Haa giydikten  en fazla 15 dakika sonra sanki içimde bir soba tutuşturulmuş gibi yanmaya ve terlemeye başlıyorum. Laa havle deyip tekrar az giyime dönüyorum.

    Uyku ise ayrı bir hikaye. Zaten uykuyla ilişkim bir tuhaftı, yatmayı bilmem, gece yaşamayı severim, ama uyudummu da 6 saat deliksiz uyurdum. Hah geç altı saati, yarım saatte bir aynı titreme-terleme döngüsüyle uyanıyorum. Uyku bu şekilde piç olunca e gündüz iş yaşamı da olunca gelsin baş ağrıları gelsin huysuzluk mutsuzluk. Işık rahatsız ediyor mesela.

    Bu bir de öyle kısa bir süre yaşanıp bitecek bir şey değilmiş. Aralıklı ataklar şeklinde yıllarca sürebilirmiş. Bu yan etkiler hormon takviyesiyle azalabilirmiş ama kanser riskini arttırdığı için hormon önerilmezmiş. E peki madem etkileri yok edemiyoruz, bu işin de kaçarı yok bari hızlandıracak ve kısa sürede oldurup bitirecek bir yöntem var mı dedim. O da yokmuş.

    Anlayacağınız kabus gibi günler yaşıyorum epeydir. Siz siz olun ya menapoza girmeyin diyeceğim ama saçma olacak. Niye erkek doğmadım lan ben !!!

    Yaşamış ve rahatlatıcı çözümler bulmuş olanınız varsa lütfen esirgemesin paylaşsın. Yoksa ben bu şekille menapozun nihayete ermesini falan göremem gibi geliyor bana.


    14 Kişi Yorum Yapmış.

    1. Geçmiş olsun. Yeni bir dönem hayatınızda. Hamilelik gibi düşünün. Aş ermeler bulantılar vs. Ama en azından geçecek bu günler. Siz biraz daha hissederek yaşıyorsunuz. Ama geçecek. Aman ne olursabredin. Hormon takviyesi almayın. Nacizane tavsiyem. genetik bir yatkınlık varsa meme SAsını harekete geçirme ihtimali büyük oluyormuş. Geçecek biraz sabır.

    2. Sis says:

      Defne sağolun rahatlatmaya çalışan yorumunuz için. İlla geçecektir de o geçtiğinde benden geriye ne kalacak diye düşünüyorum. Meme SA konusunda genetik geçmiş var ne yazık ki.
      Off balkona atayım ben kendimi hele.

    3. selamlar, gittiğim spor salonunda benden büyük ablalar var ve spor ile biraz olsun çare bulabiliyorlar sanırım. bir denemekte fayda var diye düşünüyorum. hem zararı yok hem faydası çok :)

    4. BUnunla ilgili öyle çok hikayeler
      dinleyeceksin ki önceden "acaba kalp krizi mi geçiriyorum" ya da "depresyona mı girdim" veya "fena üşütmüşüm" deyip ürperdiğin her semptoma "MENOPOZDANDIR" diyerek omuz silkip geçiyorsun. İşte bu da güzel yanı:))) Gülme çok ciddiyim.

    5. Geçmiş olsun, rahmetli annem de öyle sıcak basardı, ben ise belki dünyada tektük örneği olan menapoz sıkıntısı yaşamayanlardanım darısı başınıza diyorum, bence tamamen psikolojik neden öyle düşündüğümü de açıklayayım, ben gençkızlığımdan beri kadın denen canlı türünün bu regl olayından nefret eder, Alla'm bir yaşlansam, menapoza girsem, bitse diye dua ederdim ama öyle çok isterdim ki, anlatamam hani yürekten, gerçekten çok istiyordum, nefret ediyordum ne öyle hala televizyonda ped reklamlarını görünce (15 yıl oldu menapoza gireli)ayyy ne sinir yaaa ha bebek bezi ha ped!!!diyorum:)))koca koca kızlar altlarında pedlerle dolaşmak zorundalar!Yani Alla'm erkeklere yok böyle bir çile, yok arkamdan belli oldu mu? yok karın ağrısı cabası, denize giremezsin, rezalet yaaa! Allah'ın kadınlara en büyük haksızlığı hatta...yani kusura bakmasın...neyse çok uzattım işte böyle düşündüğüm için olsa gerek Allah gönlüme göre verdi, 41 yaşımda pıt diye bitti. Bir daha regl olmadım. ÖYle sevindim ki, zil takıp oynamam eksikti ve herhalde bu sevinçten ötürü hiç sıcak basması, üşüme veya başka şeyler musallat olmadı bana. Belki siz de 'aman bitsin ne güzel, bir daha kanatlı-kanatsız orkidlerden kurtulacağım' diye düşünün, psikolojik olarak bu rahatsızlıklardan kurtulursunuz:)umarım öyle olur..yok olmazsa doktora görünün derim eminim rahatlatıcı ilaçları filan vardır...
      tekrar geçmiş olsun

    6. Alışırsın şekerim, bununla yaşamayı da öğrenirsin. Ayrıca bu tür yan etkileri gözardı edersen pekçok açıdan rahat bir durum:) Geçecek derler ama pek de geçmez yani. Bazı kış geceleri içim titrerken dışımdan ter fışkırtıp yorganı yerlere hala atarım. Aramıza hoşgelesin :)

    7. Haydi, isim analizi de benden olsun Sis'cim:

      Menopoz, İngilizce'den dilimize geçmiş bir kelime. "Menapause"
      Hecelere ayırdığımız zaman karşımıza şu çıkıyor:

      - MEN! A PAUSE! -

      Yani... Tercümesi....
      ADAM! Bİ DUR! -ya da-
      Bİ DUR BE ADAM!

      (Bir yerlerden alıntıdır)

      Benim önerim; Yün bir şal ve yelpaze. Üzülme geçince geçer. :))

    8. Sis paylasimin super yorumlar ayri bir super..geldimi gitmez..bitmez:)) Galiba bende Mujde gibi sanslilardanim.. sadece uykusuzluk haricinde pek birsey yok ki oda bende normal..her tikirtiya uyanan bir tipim..Doc,.um bana sikayetlerim cok olursa ilac onerebilecegini soylemisti ama neyseki ilaca gerek kalmadan idare ediyorum..arada sirada off pofff desemde oyle sendeki kadar fazla ates basmasi usume olmadigi gibi sadece gece yatarken ayaklarimi yorgan disi tutarim:)) serin olsun diye..bazisi kolay bazisi biraz dahazor atlatiyor sanirim..neden hersey kadinlardaa..sikayetlerin cok olursa doc. a git yinede ha bu arada acaip kisilik degisiklikleri yapiyor yani cabuk kizma , sinirlenme falan filan yada ben halter kaldiracagim vucut yapim kaslassin falan gibi hahah yok yok ikinci kisim saka...umarim cabuk adapte olur normal yasama cabuk donersin..Iyi sanslar olsun..

    9. Sis says:

      @sıradan biri,
      Spor işe yarayabilir cidden de spor esnasında bu içten yanma krizi tutarsa ( sanırım o anlarda nabız tansiyon falan da sapıtıyor) sakıncalı mıdır;doktora gittiğimde danışacağım.

      @Asucum,
      Süper çözüm ama her şeye menapozdandır demek.Biliyodum senden hem pratik hem eğlenceli bir çare çıkacağını :)

      @bücürüğün annesi,
      hem 41 yaşında hem de pıt diye!! Niye ben allahın şanslı kulu olamadım hiç yaa...

      @Leylakcım,
      Hiç de hoş gelesim yok aslında ama kaçınılmaz bu. Aynen ablam D@phnenin verdiği tepki ama sendeki de. O da ayyh kaç kadın yaşadı alıştı,sen de alışırsın dedi kapadı çenemi.

      @Rayegân,

      Bi dur be adam olayını geç de gördüğüm yelpazeli teyzelere (!!!) şimdi anlam verebiliyorum artık. Teyze kıvamını da geçtim de ahh o konduramamak yok mu:)

      @dostbahçemdeki lezzet,

      Hep şanstan yana fakirdim zaten, bunda da tutmadı. Kişilik değişimi konusunda ise çok haklısın. ben şimdiye kadar hep uykusuz huzursuz yaşamama verdim ama belki de olayın kendisi kaynaklı bu değişim.

    10. su says:

      sevgili sisciimm;yazını, verilen cevapları dikkatle okudum.hepinize teşekkür ederim çünki sayenizde bir karar aldım.evet ben kesinlikle menapoz'a girmemeye karar verdim,tabi doktorumada sorarım oda onaylarsa kesinlikle girmeyeceğim ne o uğraşamam ben valla onlarla..keşke sizde girmeden önce iyice araştırsaydınız,bi sağa sola sorsaydınız be şekerler!

    11. Meraklı says:

      Siscim öncelikle geçmiş olsun diyorum. Ben bu olayı atlatalı çok oldu 35 yaşımda pıttt diye giriverdim o menopoza ben. Uykusuzluk ve huzursuzluk oluyor ama bunun dışında fazla bir şey anımsamıyorum doğrusu, ki ben çok erken girdim o merete. Gittiğim doktorlar yok canım bu yaşta mı filan diye tepki verip kan tahlilinden sonra valla doğru girmişsiniz demekten bi hal olmuşlardı. Erken menopoza girince bana eyvah aman çok dikkat edin, kemikleriniz kırılıverir aman hormon replasmanı lazım şart diyen dr'lar olduğu gibi temkinli yaklaşıp meme kanserine dikkat çekenler de oldu. Verilen ilaçların hiçbirini kullanmadığımı belirtmeliyim. Öyle böyle geçiyor , kalp krizi riski artıyormuş, kemiklerde osteoporoz başlamış ama ne yapalım, kanser riskinden bin kat evladır diyorum. Ben şahsen babam gibi kanser olup çeke çeke ölmektense pıtt diye kalp krizinden gidivermeyi tercih ederim. Sana tavsiyem her gün 1-2 fincan adaçayı iç, doğal östrojen kaynağı çünkü, ayrıca yürüyüşü tavsiye ediyorum, malum menopoz sonrası kemik erimesini engellemek için ve ayrıca hormon dengesizliği nedeniyle kilo almayı engellemek için. Uykusuzluk için passiflora deneyebilirsin, sen sağlam kadınsın bunu da atlatacağına inanıyorum ben.

    12. Çok fikrimin olduğu bir konu değil. Yorumları okuyunca (yani 35 ve 41 yaşları) yavaş yavaş ilgilensem iyi olacak diye düşündüm:) Malum 40`lı yaşlara geldim:)
      Annem hep kolay atlattığnı söyler, hiç ilaç kullanmadan. Çok da büyütmemek lazım der hep.
      Kişiden kişiye değişiyor işte, herşey de olduğu gibi...

    13. Yaw söylemeyi unutmuşum. Şimdi öğrendim ki herşey ondan diilmiş.
      Ama o zaman çok işime yaramıştı.

      Bahane aslında. Seni merak ettim.
      Bi ses ver.Endişe bana iyi gelmiyor ona göre;)

    14. Melange says:

      Valla bu böyleymis..bana da diyorlar ama ben anneme cekmisim sanirim, onunda hic sikintilari olmamis, o yüzden ben de bir sey yasamiyorum henüz..ama en basta spor cok ise yariyor bir de beslenme seklin..sojanin bu dönemde cok faydali oldugunu okudum hep.Arkadaslarimin cogu "evening primrose" tabletleri, yagi..(türkcesi esek otu olarak geciyor, ama eczanelerde ing adiyla satiliyor) kullandilar ve cok rahatlattigini hep söylediler, zaten literatürde de menopoz döneminde iyi oldugu söyleniyor. Ayrica belli bir süre kür gibi günde 3-4 bardak adacayi da iyi gelenler arasinda sayiliyor..Sonucta tamamen bitkisel yardimlarla, hafif beslenme ve sporla mümkün oldugunca hafifletebilirsin sikayetlerini canim..:) umarim okurken sicaklar basmamistir gene :))gecmis olsun :)) gecicek gecicek..

    Siz de Yorum yapın