Sis'in TTnet ile İmtihanı

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Her şey Mart ayının 29 unda başladı. Bilseydim başlayacak şeyin kabus niteliğini o günü yaşamamayı seçerdim emin olun. Tabii ki böyle istediğiniz günü yaşayıp sevmediğinizi yaşamama gibi bir lüksümüz olmadığından o meş'um gün yaşandı. Olay şöyle başladı. Gece 12 yi geçti ve ben birden internette yerimde sayıklar oldum. Hani Mehteran tarzı iki ileri bir geriye bile razıydım ama sadece olduğum yerde kalmıştım. Upload ettiğim dosyalarım bana " 22 dakika kaldı" yerine birden " 3 saat 14 dakika kaldı" mesajı vermeye başladı. Dizi seyretmek ise dizinin bir bölümü bile yaklaşık 25 dakikada seyredilir hale geldiğinden hepten imkansızlaştı. Evdeki diğer PC de aynı kaderi paylaşıyordu.

    Eee Telekomun müşteri hizmetleri aranacak. Evdeki telefon benim adıma değil. Ve Telekomun müşteri hizmetlerinin davranışını size bir örnekle açıklayayım. Alttaki diyaloglar farklı zamanlarda yapılmıştır.

    Zırrr

    --Alooowww XX beyle görüşecektim ben Türk Telekom servisinden bilmem kim.
    --XX Bey evde yok şu anda ben eşiyim yardımcı olabilirmiyim?
    --Efendim kendisine yeni tarife paketimizle birlikte TTnet bilmemne servisini tanıtmak için aramıştık. Eşiyseniz siz de karar verip satın alabilirsiniz.
    --Hmm ( satıcıdan kurtulma adına ) Yok ben karar vermiyim siz daha sonra arayın belki yakalarsınız. İyi günler.
    Çatt

    29 Mart akşamı, bu defa arayan benim ama yine Türk Telekom müşteri hizmetlerini arıyorum.

    --Alowww Ben xxyyzzz numaralı hattan aldığımız ADSL hizmetiyle ilgili arıyorum. Korkunç bir hız düşüklüğü yaşıyoruz, arıza falan mı acaba?
    --Ben TTnet müşteri hizmetlerinden bilmem kim. Üzgünüm ama sadece hat sahiplerine hatları ile ilgili bilgi verebiliyoruz. Kayıtlarımıza göre hat sahibi XX bey olarak gözükmektedir. Başkasına bilgi veremeyiz.
    --Hanfendi ben eşiyim, bu ev telefonu yani bunu ben de kullanıyorum. Sorun nedir onu söyleyemezmisiniz?
    --Maalesef bilgi veremeyiz. Çatt
    --Aaaa ama nasıl yani,daha geçen gün paket satmaya konuşuyodunuz benle? Aaa suratıma kapadı!!!!

    Maalesef TTnet call centerlarda böyle bir nalıncı keseri uygulaması var. Eğer satış yapacaklarsa ebenizle bile konuşup satarlar sonra da biz anlamayız biri o evden konuştu satın aldı, ödeyeceksiniz derler; ama eğer herhangi bir şikayet için aranmışlarsa nüfus kaydı,ikametgah sureti bile isteyebilirler.

    Neyse adam şahsına yüz sürüldü ikna edildi arattırıldı ve öğrenildi ki ADil Kullanım Kotası denen 25 GB limiti olan şeyi doldurmuşuz ( ne adaletsiz şahıslarız di mi? Sen kalk limitsiz diye aldığın internet paketini yok o download yok bu dizi yok bu youtube diye sömür git ve başkalarının hakkını ye!) ve o yüzden ay sonuna kadar hızımız 1 megabite düşürülmüş. Hmm peki naapcaz doktor diye soruldu call center kızına.

    Dedi ki: Siz şimdi 59 lira ödüyosunuz, gelin biz sizi 65 liralık bir pakete koyalım, aylık Adil Kullanım Kotanız ( biz şuna artık AKK diyelim) 50 Gb.a çıksın hemde hazirana kadar netdisk hizmetimiz ücretsiz olsun.
    Dedik ki: Kardeşim biz o netdisk midir nedir istemiyoruz, ücretsiz ya da ücretli bize lazım değil. Ama ADK bu şekilde yükselecekse tamam ödeyelim.

    Ve paket değişti. Ay başı oldu hız eski haline geldi. Ha bu arada sevgili oğluşum cezalı olduğu için hafta içlerinde hiç PC açmıyor, yani internet kullanımı zaten kendiliğinden kısıtlandı. Vee geldik 21 Nisana. Gece 12 yi geçti küt hız yine düştü. Yok artık lebron derken yine eş bey ikna edildi arattırıldı ve öğrenildi ki geçen ay 29 günde sadece 25 gb kota doldurduğumuz halde ne hikmetse bu ay sadece 21 günde 50 Gb kotayı aşmış hem de 61 Gb kullanmışız ve yine AKK olayına takılmışız, ay başına kadar hızımız yerlerde sürünecekmiş. Yine doktor naapcaz dendi kıza.

    Dedi ki: Aylık 115 tl olan ve AKK uygulanmayan bir paketimiz var ona geçin isterseniz.
    Dedik ki: Ee biz bu hattı kapatalım o zaman belki başka şirkete geçeriz.
    Dedi ki: Yok kapatamazsınız, şu tarihte telefonla aranmışsınız ve bir paket değişikliği yapmayı kabul etmişsiniz, o pakette de taahhüt var. Kasım 2012 ye kadar bu hattı kullanıp ödemeyi bize taahhüt etmişsiniz.
    Dedik ki: Kardeşim peki ben geçen ay da şu tarihte sizle konuştum aynı sebeple, neden o zaman bana söylemediniz bu taahhüt işini falan?
    Dedi ki: Sormamışsınızdır beyefendi!

    Bu arada adamın gözleri büyüyor o ne kardeşim ben bi şey taahhüt etmedim diye ama ne çare. Araştırmacı soruşturmacı kimliğimin devreye girmesiyle birlikte nette TTnet ve AKK ile ilgili bulduğum her şeyi okumaya başladım ve öğrendim ki tüm ISS şirketler bu AKK şeysini sözleşmeye koyuyormuş. Ama aslında uygulamıyormuş taa ki Mart ayı gelmiş ve başta TTnet olmak üzere tüm şirketler uygulamaya başlamış. Olayın başlangıcı aslında 2009 muş ama bu zamana kadar neden kimse uygulamazmış bilinmemekte. Ve bundan muzdarip olanlar herhalde internet kullananların % 95 i falan forumlarda yazılanlara göre. Hatta kazanılmış ve uygulanamaz kararı çıkmış bir mahkeme kararı bile var emsal dava teşkil edebilecek. Peki ne yapılması gerekiyor? Öncelikle sözleşme tarihiniz 2009 senesi yani bu AKK olayının çıkmasından önce mi sonra mı ona bakmanız gerekiyor. Eğer 2009 dan önce sözleşme yapmışsanız AKK olayına imza atmamışsınızdır ve bir umut var denilebilir. Ama tabii ki 2009 dan sonra telefonla bile olsa herhangi bir paket değişikliğine gitmişseniz orda işte s.çtınız demektir. İmza atmamış olsanız bile yeniden sözleşme yapılmasa bile bu sözleşme yenileme anlamına gelmekte ve yeni sözleşmenizde de AKK maddesi bulunmakta. Bazı ISS şirketleri mesela Superonline D@phnenin yaşadığı gibi telefonda sözleşme yenileme sırasında AKK olayının görevli tarafından söylenilmemiş olduğunu görüp ( veya konuşma kayıtlarını bulamayıp) itirazınız karşısında sizi AKK dan muaf tutabiliyor. TTnet ise böyle bir itirazı hiç bir şekilde dikkate almıyor ve telefonda onayladığınız paket yükseltme yeni sözleşme anlamına gelmektedir o da AKK maddesini içerir demekle yetiniyor.

    Diyelim ki vaktiniz bol sinirleriniz sağlam ve bu AKK haksızlığından kurtulmayı da kafaya taktınız. Sözleşme kopyanızla birlikte TTnete dilekçe yazıyorsunuz. Telekom binasına gidip sözleşme kapatma başvurunuzu yapıyorsunuz ( sakın ola maillerim fakslarım gibi düşüncelere kapılmayın şahsen kendinizin gitmesi gerekiyor ki sizi bir masaya alıp resmen " niye kapıyon bakim sen bu sözleşmeni" şeklinde sorguya çekebilsinler). Diyelim ki bu sorgulanma işkence vs aşamalarını da başarıyla geçip amacınıza ulaştınız, evrakların kopyalarıyla ilçenizdeki Tüketici Hakları Derneğine gidiyorsunuz. Tüketici derneği size gereken yönlendirmeleri ve yardımı yapıyor ve dava açmanızı sağlıyor. Tabii ki bu süreç bol miktarda sabır içermesi gereken bir süreç. Diyelim ki ben mahkemeyle falan uğraşamam kapatıyorum TTnet hattımı başka şirkete geçeceğim dediniz. O kadar kolay değil bu iş !! Hadi taahhütünüz yok diyelim veya olsa da size çıkaracakları borcu itirazsız ödediniz ve sözleşmenizi kapattınız. Yeni firmayla da sözleşme yaptınız. Yeni firmanın sizin ADSLinizi bağlayabilmesi için TTnetin sizin kapattığınız hatta ait olan portu boşaltması gerekiyor. TTnet diyor ki ben o portu sözleşme fesihinden itibaren en erken 7 iş günü içinde boşaltırım. Hani moralinizi bozmak gibi olmasın ama 16 gün port boşaltılsın diye bekleyen tanıdığım var.

    Bu sürece giren Sis ne yapıyor? Bulabildiği tüm sosyal medya platformlarında ( twitter, friendfeed, blog, vs) TTnete allahına saydırıyor ve her gün lanet okuyor. Twitterda #ttnet hashtagı altında sadece küfür okuyacaksınız ki o şirket yetkilileri sanmıyorum açıp da okusun neler yazılmış diye. Vee her gün TTnet allah belanı versin diye duyurduğum temennim sonunda 28 Nisan cuma akşamı muradına eriyor. Akşam saat 20.30 gibi giden bağlantı tee gece 24 civarı geliyor. Bu arada müşteri hizmetleri telefonu da sürekli arıza sinyali veriyor. Yani elinizi kavuşturup beklemek dışında hiç bir şey yapamıyorsunuz internet bağlantınızın olmadığı süre boyunca. 3G bağlantısıyla telefondan girilen Twitterdan bir öğreniliyor ki neredeyse tüm Türkiyede gitmiş bağlantılar. Hayırdır savaş mı var nooluyor diye telaş yapıp bekliyorsunuz. Ve bağlantılar geri döndükten sonra ortaya çıkıyor ki Anonymous ve Redhack adlı hacker grupları 27 Nisan sonrası Türk devlet kurumlarına siber saldırılarda bulunacaklarını duyurmuşlar ve sevgili TTnet de bu saldırılardan korunabilmek için Türkiyede internetin fişini çekmeyi uygun görmüş. Çok pis beddua ediyomuşum anladım. Bağlantı olmayan sürenin faturanızdan düşmesini falan bekliyorsanız da size hangi masalda yaşadığınızı sorarım.

    Bu arada tabi güleriz ağlanacak halimize şeklinde komiklikler de yaşanıyordu sanal dünyada. Twitterda Telekombaşvurum adlı bir hesap şöyle twitlerle gecenin neşesi oldu ( hesap şu anda kapatılmış twitler silinmiş durumda)

    Sorunu çözemedik henüz,beklemeyin yatın uyuyun
    Bunca senedir bağlantı vardı bi teşekkür bile etmediniz,kesilince tuu kaka öyle mi?

    Tubitakın devlet kurumlarına başlatılan siber ataklarla ilgili yaptığı uyarıyı buradan, Redhack gurubunun saldırılarla ilgili yaptığı açıklamayı ve kamu oyuna mesajlarını buradan ve son olarak saldırıyla ilgili eğlendirici ama bir yandan da düşündürücü bir yazıyı da buradan okuyabilirsiniz.

    İşin mizahını bir yana bırakın gerçekten ciddi düşündürücü ve sabır zorlayıcı olaylar bunlar. Benim TTnet ile olan olayım ise hala sürmekte. Son olarak dün gece sadece taahhüdün kefaretini kaç paraya ödeyebileceğimizi öğrenmek adına tam 5 defa müşteri hizmetlerini arayıp toplamda 35 dakika kadar ilgili birime aktarılmayı bekleyip aktarılamadık ve koca şahsı minik bir sinir krizi geçirdi. Bakalım akıl sağlığımızı korumayı başarabilecekmiyiz TTnetden kurtulana kadar.

    Alttaki şarkıyı sevgilerimle sevgili TTnete hediye ediyorum. Elalarını Elalarını...


    12 Kişi Yorum Yapmış.

    1. BG says:

      Benay bu yazıyı beğendi :)
      Elalarını şarkısı cuk oturmuş!

    2. Çok yerinde bir yazı olmuş. Anlatmakla bitmez TTNet maceraları.

    3. d@phne says:

      Son oturduğumuz eve taşınmadan önce biz de TTNET kullanıyorduk ve bizim de hattımız eşimin adınaydı. Aynı adreste 4 senedir oturduğumuz halde bir ara eşimi arayıp ne dedilerse tarife değiştirmişler. Dolayısıyla taşınırken benim karşıma ödenmesi gereken 6 aylık taahhhüt bedeli çıktı. Hiç ikiletmeden ödedim. Bu evde de superonline bağlattım. Eşimi 6 ay kadar aradılar, neden bizi bıraktınız diye. Fatak Atraction'daki Glenn Close gibiydiler. Eşim de "tiksindim sizden" dedi de aramaz oldular. :)

    4. Meraklı says:

      Şekerim benzer şeyler bizim de başımıza geldi, ama biz ttnetle sözleşmemiz 2 yılı nasılsa doldurdu, taahhütüm bitti diye superonline ın sağladığı kolaylıkla şıp diye geçtik ammmaaaa, işin amması var. Meğersem aynı şekilde telefonla sizi şöle böle yapalım tarzı bi şeye temem olur dediğimiz için ttnet 228 tl cik kadar bi geri ödeme çıkardı, ya ödersiniz ya da işin ucu mahkeme diye de gözdağı vermeyi ihmal etmedi, eşim sinirden henüz ödemeyi yapmadı. Bakalım bekliyoruz ammmaaa şu şarkı var ya şu şarkı onu bağıra bağıra söylemek istiyorum. Seni de duygularıma bu kadar güzel tercüman olduğun için canıgönülden kutluyorum, muckkk....

    5. Nazannesi says:

      Sis,

      Tweetlerinden takip ediyor farkli bir acisiyla da olsa sinir bozukluguna eslik ediyordum zaten ama bu entry ile costum! :)))

      Hepsi ayni b.. Biz de telekomla kafayi yiyoruz gecelerdir ttnetle zaten yiyoruz o mevzuyu biliyorsun, yani anladigim herkesin bir mevzusu var tt gillerle. :)

      Tez zamana cozule.. -bak sulumana bagladim, yarin cosarim-

      Ps : en sonunda adsl de ev telefonunu da kapattiracagim.

    6. Sis says:

      @Benay,
      Belalarını kısmını çok seviyorum niyeyse:D

      @Sezer,
      sormayın o kadar çok yarası olan var ve bu kuruluş hala tekel konumunda.

    7. Sis says:

      @Daphne,
      Telefonda donumu da indireyim mi diyen biliyorum :)) Bir de digitürkten ayrılabilmek için Çine taşınıyorum diyen vardı :)

    8. Sis says:

      @Meraklı,
      Anam ttnet diyince herkseten bi ahh yükseliyor zaten. Şiştt serpil kim :))

    9. Sis says:

      @Evrimcim,
      TTgiller lafını sevdim. Elalarını diyorum o sülalaye:D

    10. Biz TTNET maceralarımızı kitap olarak sürüm yapma taraftarıyız:)

      Dostluğun için çok teşekkür ederim. Yokluğumu farkeden az kişiden birisin ve bunun için sana çok teşekkür ederim.
      Aslında zorunlu dinlenmeye geçmiştim ama çok da iyi geldi Sevgili Siscim...

    11. Ben TTNET'e kızıp Süperonline'a geçtim memnunum :)

    12. Sis says:

      @yaşamın kıyısında,
      Nurcum az insan yoktur yokluğunu fark eden,bence çok insan vardır da dile getiren azdır. Senin adına sevindim iyi gelmesine, yeter ki biz bu sanal dostlarını tümden habersiz bırakma.

      @Bolat,
      Geçebilsem geçmezmiyim a kardeş?? Varsa sihirli bir formülün paylaş :)

    Siz de Yorum yapın