Angels and Demons-Melekler ve Şeytanlar

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Vatikan'ın, tarihin en tartışmalı şifresini kıran adam olan Robert Langdon'a başvurmasına hangi korkunç keşif neden olabilir? Langdon Illuminati olarak bilinen
    güçlü organizasyon tekrar ortaya çıktığına dair kanıtlar bulur. Bu gizli organizasyon, bu sefer en büyük düşmanı olan Katolik Kilisesi'nin varlığına yönelik
    ölümcül bir tehditle ortaya çıkmaktadır.Illuminati'nin geriye sayan, durdurulması olanaksız bir saatli bombaya benzediğini öğrenen Langdon Roma'ya giderek orada güzel ve gizemli bir İtalyan bilim insanı olan Vittoria Vetra ile güçlerini birleştirir. Mühürlü lahitler, tehlikeli mezarlar, terk edilmiş katedraller ve hatta yeryüzündeki en gizli mahzenin kalbinde geçen durmak bilmez, aksiyon dolu bir ava çıkan Langdon ve Vetra, Vatikan'ın hayatta kalmak için sahip olduğu tek umudu gösteren 400 yıllık Aydınlanma Yolu'nu izlerler.

    Kitabını okumamış olursanız eğer filmden çok daha fazla keyif alırsınız.Sonunu bilerek seyretmek az da olsa filmin tadını kaçırdı açıkçası.Filmle ilgili ilginç ve eğlendirici notlar var.Da Vinci Kodu'na sinir olan Vatikan bu filmin çekimlerinin Vatikan'da yapılmasına izin vermeyince, yönetmen bir grubu turist kılığında Vatikan'a yollayıp tam 250.000 kare fotoğraf çektirtmiş ve Sanal ortamda bir Vatikan yaratılmış.Filmin başında yer alan Cern laboratuarı ve anti madde elde edilimi tümüyle gerçek.Dan Brown'ın ebeveynlerinden birinin din adamı öbürünün ise bir fizikçi olması kitaplarının tüm özünü oluşturuyor bence.Lancia filmin sponsorlarından ve tüm araba takip sahnelerinde reklam cıngılı olarak da kullanılan müzik çalıyor istisnasız.Ben beğendim.Aksiyon macera sevenlere birazda din ögelerine mistisizme sembolizme meraklı olanlara tam anlamıyla hitap edecektir.Ve oldukça başarılı bir kitap uyarlaması olduğunu da belirtmek lazım.

    Şimdi gelelim lüzumsuz bilgi faslına. Nedir İlluminati.Açıkçası Dan Brown'ın kitaplarıyla beraber çoğu kişi öğrendi. Önceden İlluminatiden bahseden 3-5 kişi var iken şimdi herkes "aaa ben de biliyorum" diyebiliyor.

    "Bayezid Ensarî Pîr Rûşen" (1525-1580) Afganistan'da, "Vahdet-i Vücûd" (Varlık Birliği) felsefesini benimseyen Rûşenî tarikatını kurmuştur.Tarîkatin tarihinde sözü edilen ilk kişi Afganistan'lı Bayezıd Ansarî'dir. Bayezıd'ın soyunun doğrudan, Muhammed'in Mekke'den hicretine yardım eden Ensarîler'den(yardımcılar) geldiği ileri sürülmektedir. Kendi savunusuna göre, ataları bu hizmetleri sayesinde, dinsel gizemleri ve İbrahim'in Kâbe'yi inşa ettiği dönemden kalan ezoterik eğitimi edinme hakkına kavuşmuşlardır.Kuzeybatı Pakistan'da bulunan Peşaver yakınlarında, Bayezıd küçük bir okul açarak, bildiği doğaüstü bilgileri özenle seçilen müritlerine aktarmaya başladı. Her aday, adına "halvet" (yalnızlık) denilen ve meditasyonla dolu bir deneme süresi geçiriyordu. Başarılı adaylar,bu sürenin sonunda, Yüce Varlık'tan yayılan "Aydınlığa" kavuşuyorlardı.Tüccarlar ve askerler şeyhlerinin geçimine, giderleri yüksek askeri ve siyasi casusluk örgütüne cömertçe katkıda bulunuyorlardı. Bu başarılı dönemde, Bayezıd artık "genellikle inanılan tarzda bir ölümden sonrasının bulunmadığını, yaşam sona erince ne ceza ne de ödül olmayacağını, yalnızca dünya yaşamına hiç benzemeyen bir ruh durumuna girileceğini" vaaz etmeye başladı. Eğer, müritler ruhlarını tarîkate teslim ederlerse, dünyasal zevkleri tatmayı hep sürdürecekler, yiyip içip keyif süreceklerdi...Tarîkat dışında hiç bir bağlılığa gerek yoktur. Gizli işaretimizle kendini tanıtamayan herkesi öldürmek hakkımızdır.Afganistan'da Rûşenî tarikatının son dini-askeri liderinin ölümünden kırk yıl sonra, aynı isimde bir örgüt (İlluminati'ler) Ingolstadt Üniversitesinde kilise yasası profesörü olan Adam Weishaupt tarafından Almanya'da kuruldu.Tarihlerin yakınlığı ve öğretilerin benzerliği, Bavyera'lı İlluminati'leri Afganistan'dakilere bağlamaktadır."

    1776 yılında Almanya'nın Münih kentinde, Adam Weishaupt isimli Kabbalacı bir Hukuk Profesörü ve Baron von Knigge ile diğerlerinin yardımıyla kurulan gizli topluluk. Illuminati, "Aydınlanmış Olanlar" anlamına gelmektedir. Topluluğun kuruluş amacı cehaletle, baskıcılıkla ve kilisenin dogmalarıyla mücadele etmekti.Her ne kadar asıl amaç, aydınlanarak dinsel dogmalardan uzak, hür düşünceyi ve Newtoncu pozitif bilimin önünü açmak idiyse de, gizli siyasi amaçları olduğu öne sürülerek dünya siyaset tarihinin belki de zaman içerisinde üzerine en fazla komplo teorisi üretilmiş topluluğu halini almıştır.İlluminati, dine dayalı her türlü devlet idaresini ve toplumsal kurumu yıkma, ve akla dayalı bir küresel düzen kurma amacölı militan aydınlanmacı, devrimci bir örgüttü.İlluminati aydınlanma döneminin en önemli gizli devrimci örgütüdür. Jacobinler aracılığıyla Fransız devrimini etkilediği de iddia edilmektedir.Bunun dışında George Washington, Thomas Jefferson gibi Amerikan bağımsızlığının önde gelen isimleri de, masonluk içerisinde yer aldıklarİ gibi, ingiliz masonluğuna karşı Fransiz masonluğuna ve İlluminati
    aydınlanmacılığına yakınlık duyuyorlardi.Amerikan başkentindeki ve parasındaki masonik aydınlanmacı sembolizmin kökeni buna dayanır.Görüldüğü gibi Masonik yapıya sahip bir grup olup günümüzde Masonlar tarafından kabul edilen bir yapıdır.

    Aynı dönemlerde İtalya'da Vatikanın baskısı altındaki bilim ve sanat adamları arasında da aynı tür bir gruplaşmanın niyeti belirmişti.Kilisenin düşünce tarzına ve
    dayatmalarına büyük bir antipati besleyen Galileo Galilei, bir topluluk kurarak bu dogmalarla mücadele etmek ve parlak gençleri ve aşırı derecede zeki insanları
    bünyesinde toplayarak onlara özgürlüğün, hür düşüncenin ve aydınlanmanın faziletlerini aşılamak istiyordu.Vatikan'a bağlılığıyla bilinen Bernini de bir Illuminati üyesiydi. Aydınlanma yolunu o hazırlamıştı. Aydınlanma yolu 4 kiliseden geçip melekler kalesine varmaktaydı. Bu kale güçlü idi.

    Şimdi gelelim filmdeki İlluminati yapısının neden aslıyla ilgisi olmadığına.Kompo teorisyenleri zaman içinde tüm kapalı örgütlere yaptıkları gibi illuminati'ye de özündeolmayan özellikler atadılar.İki ayrı coğrafyada yer alması ve coğrafyaların din açısından önemli olması dini kisveyi gruba bağlamalarına çok yardımcı oldu.Kurucularının bir tarikat şeyhi ve bir din akademisyeni ve kilise baskısından en çok çeken bilim adamının olması da bunu kolaylaştırdı.İçinde bulundukları Masonik yapılanmaları sayesinde çoğu kişi onları Masonluğun temeli sayılan Templar Şövalyeleri ile aynı kefede düşünmeye başladı.Gözden kaçan detay ise Templarların kilise hizmetinde kurulan bir grup olması yani kilisenin işçisi olması ama İlluminati'nin din ve kilisenin baskıcı düzenine karşı çıkmasıydı.Masonlar kendilerini daha şeffaf hale getirdikçe ve İlluminati içine kapandıkça hiç olmayan şeyler (tüm dünya liderlerinin veya büyük ekonomi yönlendiren şirket sahiplerinin üyesi olması gibi) rivayet halinden çıkıp gerçekmiş gibi algılanmaya başladı.Ve en sonunda Dan Brown ortaya çıktı kitaplarıyla.Böylece günümüzde grubun gerçekliği göz ardı edilip Kilise ve din düşmanı terörist bir örgüt olarak anılmaya başlandı.

    Grubun gerçek amacının bilinmesinin filmden alınan keyfi engellemeyeceğini belirterek filmi sevenlere mutlaka kitabını da okumalarını tavsiye edeceğim.Yazarın
    simgebilim konusunda yaptığı bağdaştırmalar gerçekten mükemmel olup onun kitapları dışında bir de Matrix filminde bu kadar ustaca kullanılmıştır.



    4 Kişi Yorum Yapmış.

    1. MeDiKaL says:

      En çok sevdiğim ve tavsiye ettiğim kitapların başında yer alıyor. Dan Brown un tüm kitaplarını okudum ve beğendim ama "Melekler ve şeytanlar" benim için 1 numaradır. Kitabı okurken kitapta ismi geçen yerleri "google" da araştırıp detaylarını inceledim ve daha keyifli oldu.Eğer kitabı okumayı düşünüyorsanız sizede "google" amcadan yardım almanızı tavsiye ederim. "Da Vinci'nin şifresi"ni önce kitaptan okuyup sonra filmini izledim ve film bire bir kitabın perdeye aktarılmış haliydi bence. filmden kitap okurken aldığım tadı alamadım. bunda da aynı şey olurmu diye endişeliyim. Ama yinede bu filmi mutlaka izleyeceğim.Teşekkürler Sis tabıtım için..

    2. Sis says:

      fuzuli bilgi için de teşekkürler de mi:DDD

    3. ege says:

      teşekkürler sis;fuzuli dediğin bilgiler benim fazlasıyla ilgi alanıma girerler.

      kitabı okudum.daha doğrusu sömürdüm.:)
      zaten DAN BROWN kitabını elinize alırsanız geceleri bir kaç sayfa okuyup yatamazsınız.sömürmeden duramazsınız.

      filmi izlemeyi çok istiyorum.hatta çok sabırsızlanıyorum...

    4. All says:

      Dan Brown cidden iyi yazar(iyi'de yazar). Kendisiyle askerliğim sırasında tanışmıştık bayağda kaynaşmıştık :)

      Tom Hanks bu adam gerçekden aktör denen varlığın ta kendisidir..!

      Eee dünyaca sevilen ve beğenilen 2 ismin bir araya gelmiş olması filmi henüz izlemeyenleri heyecanlandırmaya
      yeter sanırım. :)

    Siz de Yorum yapın