Sosyal Medyada Kurban Olmak

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    “ The Internet is the first thing that humanity has built that humanity doesn't understand, the largest experiment in anarchy that we have ever had. ” ( İnternet insanların yaptığı ama anlamadığı ilk şeydir. Anarşi konusunda şu ana kadar yapılmış en büyük deneydir.)
    Eric Schmidt.CEO Google.

    İngiltere' de Ekim 2009 tarihinde cinayete kurban giden 17 yaşındaki Ashleigh Hall öldürülmesinden bir ay önce Facebookda tanıştığı kendi yaşlarında yakışıklı bir avatara sahip olan ve adını Peter Cartwright olarak yazan delikanlı ile duygusal ilişkiye girip tanışmaya karar verdi. Cinayet günündeki cep telefonu mesajlarından anlaşıldığına göre kendisini arabasıyla Peter' ın babasının alacağını bekliyordu. Ne yazık ki arabasına bindiği kişi 15 yaşından bu yana cinsel suçlar işleyen, hüküm giyip 7 yıl hapiste yatmış ve salınmış olan seri tecavüzcü Peter Chapman idi. Ashley defalarca tecavüz edildikten sonra cesedi bir tarlaya atıldı. 2010 Mart tarihinde Chapman 35 yıla mahkum oldu.





    New York' da 22 yaşındaki Jameg Blake' in arkadaşı Kwame Dancy' yi , Dancy' nin kendisine yazdığı hakaret içeren tweetleri yüzünden öldürdüğü davayı soruşturan polisler tarafından iddia edildi. Dava halen sürüyor.

    2007 yazında Ukrayna Dnepropetrovsk şehrinde bir ay içinde toplam 21 kişiyi öldüren Igor Suprunyuck ve Viktor Sayenko, bazı kurbanlarını öldürüşlerini videoya kaydettiler ve tespit edilen en az iki video internete salındı. Müebbet hapis cezası alan iki arkadaşın cinayetleri arasında hamile bir kadının rahimindeki bebeği söküp almak da vardı.



    2003 yılında, 3 kadını öldürmekten ve olası diğer 5 kadının da cinayetinden şüpheli olarak ceza alan John Edward Robinson internetin ilk seri katili olarak bilinmektedir. Öldürdüğü kadınların hemen hemen hepsiyle online chat odalarında tanışmıştır. Beysbol koçu ve öğretmen olarak yaşadığı Kansas eyaletinde ölüm cezasına çaprtırılmış ve enjeksiyon ile idam edilmiştir. Evinin bulunduğu arazide 3 cesede ait çürümüş parçalar bulunmuştur. Chat odalarında aşağıdaki nicklerle kurban aramıştır. SlaveMaster, SweetCaliGuy4evr, imahustlababay, Free_mumia911, Monkeyman935, Rockhard abs, DreamWeaverGrey.





    Minnesota eyaletinde, Ekim 2007 de Michael John Anderson kurbanı Katherine Olson' ı online olarak verdiği bir iş ilanı ile evine bebek bakıcılığı yapmak üzere getirtmiş ve öldürmüştür.

    Rotenburg Yamyamı olarak bilinen Armin Meiwes 2001 senesinde Almanya' da bir internet sitesine " gönüllü olarak işkence görüp öldürülecek 21-40 yaşları arasında iyi görünümlü kişi " aradığına dair bir ilan vermiştir. Bu ilana yanıt veren Bernd Jürgen Brandes ve katili, çektikleri videoda Brandes' in penisini o canlıyken kesip birlikte yerken görüntülenmişlerdir. İlk başta penis eti sert olduğu için yiyememişler, bunun üzerine Meiwes tavada eti Brandes ' e ait olan yağ ve bazı baharatlarla pişirmiştir. Meiwes gönüllü kurbanının acısını ağrı kesiciler ve alkolle hafifletip o üç saat boyunca banyoda ölümüne kanarken oturup Star Trek kitabı okumuştur.Öldürdükten sonraki 10 ay boyunca Brandes' i yemeye devam etmiştir. İkinci verdiği ilanın birisi tarafından şikayet edilmesi üzerine harekete geçen polis eve yaptığı baskında buzdolabında hala Brandes' e ait olan parçalar bulmuştur. Mayıs 2006 da müebbet hapse mahkum edildiğinde kanıtlanmamış olsa da aynı şekilde parçalanmış 2 genç erkek öğrencinin cinayetleri hakkında da şüpheli durumundaydı.



    Rahim Hırsızı olarak bilinen Lisa M. Montgomery ile Korena Roberts ise karınlarındaki bebeklerini çalmak amacıyla internet üzerinden iki ayrı kadınla tanışıp , rahimlerini kesip ceninleri alıkoymuştur.

    Robert Frederick Glass, Christian Grotheer, David Heiss, John Katehis, Bernard George Lamp, Ann Marie Linscott, Hiroshi Maeue, Edward Frank Manuel, Philip Markoff, Thomas Montgomery ve daha bir çok isim kurbanlarını internet ve online iletişim kanalıyla bulmuş olan ve yakalanıp yargılanmış katillerdir. Bilgilerin kısa özetine şu sayfadan ulaşabilirsiniz. Yine Wikipediada yer alan bilgilere göre 1995 yılından bu yana kanıtlanamamış ama internet üzerinden kurbanlara ulaşıldığı düşünülen ve dava dosyaları kapatılmamış 400 ayrı cinayet dosyası bulunmaktadır.

    Neden bu yazı diye sormayı düşünen olursa eğer dün seyrettiğim bir dizi filmin etkisiyle yazılmıştır. Dizide yüksek sowtware ve hardware ve internet teknolojileri bilgisine sahip olan katilimiz; belli bir yüz hatları oranına sahip kadınları Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım araçları kanalıyla seçmekteydi. Önce her gittiği yeri, ne yediğini nerede yediğini, iş ve özel hayatındaki gelişmeleri değişiklikleri paylaşmaları sayesinde hayatlarını öğrenip; ardından Pc teknik servis elemanı rolünde evlerine girip her tarafa sürekli kurbanı izleyebileceği kameralar yerleştiriyordu. Sonra bir cuma akşamı işlerinden evlerine dönen bu kadınları evdeki kameralar sayesinde internette yayınladığı canlı yayın sırasında öldürüp, bu cinayetin de chat odasında onu izleyen sapıklar tarafından seyredilmesinden haz alıyordu. Pazartesi sabahı işlerine gitmeyen kadınlar cesetleri bulunamadığı için kayıp bildiriminde kalıyorlardı. FBI Davranış Birimi adlı gruptaki profilcilerin araştırmaları sonucunda bağlantılı olduğu keşfedilen ilk 4 kurbandan sonra 5ci kurban öldürülmeden katil ele geçirildi.Vs Vs...

    Evet bu bir film sadece, yani hayali, yani kurgu. Ama yukarıda sıraladığım olaylara bakarsanız eğer bu kurgunun gerçekleşme olasılığının sandığımız kadar az olmadığını görebilirsiniz. Tamam , her insan bu cinayetleri işleyemez. İşleyebilmesi için gerekli kimyasal, psikolojik ve sosyolojik alt yapının hazırda olması gerekmektedir. Ama ben şuna inanıyorum. Bir kişi zaten bu tarz suçlara meyilli ise ama korkudan bu yanını baskılıyorsa; anonimleşmenin çok kolay olduğu internet dünyası bu korkusunu atıp daha pervasızca davranmasını sağlayacaktır. Hiç bir şey olmadı sanal olarak sizle iletişimde bulunan kişi ya da kişiler kötü yanlarını saklayabilmekte ve sadece iyi yanlarını baskın olarak görünüre çıkarmakta daha rahat olacaktır. Kaldı ki zaman içinde buna defalarca tanık olmuşumdur.

    Son olarak da bugün tarihli şu habere bakmak isteyebilirsiniz.

    One Response so far.

    1. su says:

      hmmm..çok ilginç! ama filmin adınıda yazarsan iyi olacak siscim.

    Siz de Yorum yapın