Ne Naiflik Ne Kötü Niyet

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler


    Aynı filmi yeniden gördüğünü düşünen bir tek ben mi varım? Her şey benim twitterda gördüğüm kadarıyla Elif Şafak' ın bir twiti ile başladı. Ki sonrasında Elif hanım olaya hiç dahil olmadı. Bizim klavye başı silahşörlüğü çok seven toplumumuz anında kampanyaları başlattı bile. Şu anlarda insanlar harıl harıl kan bankalarında, hastanelerde donör olmaları uygun mu diye kan verip bir de bunu sosyal paylaşım sitelerinde " ben de yaptım ben de " tadında paylaşıyorlar. Konuyu bilmeyen varsa eğer önce buradan konuyu bir öğrensin.

    Tamam olay çok üzücü. Gencecik bir anne ve o anneye ihtiyacı olan ufacık bir çocuk ve seven bir koca. Gamze hanımın yazdığı yazıyı ben ilk gördüğümde ağlamaktan okuyamadım. Ama bir durun da maziye bakın. Hatırlar mısınız Oktar babuna olayını? Yine nasıl toplumsal bir yardım krizine girilmişti. Hele o zaman bugünki sosyal paylaşım sitelerinin yarattığı kolay iletişim ve organize olma imkanı yokken. Bilmeyenleri ya da unutmuş olanları buraya alalım hafıza tazelemeye. Sonrasını hatırlarmısınız? Bu adamcağıza ( ki aslı nedir ne değildir hala bilinmez) yakıştırılmadık komplo teorisi kalmadı. Yerden yere vuruldu,söylenmedik laf bırakılmadı.

    Şimdi Gamze hanımın olayı doğrudur ki ben buna gönülden inanıyorum. Yapılan bu çalışmalar umarım ona uygun ilik naklini de sağlar; ne o anne gencecik yaşta hayattan kayıp gider ne o ufacık çocuk annesiz kalır. Benim sorguladığım şey şu:

    Bu sosyal paylaşım sitelerinde dan dan yazanların kaçının ehliyetinde organ nakli bağışcısı kısmı işaretli? Ya da kaçı periyodik olarak kan bağışında bulunuyor? Daha önce hiç bir kalp ameliyatı için kan bağışında bulundular mı? Veya kendiliklerinden kalkıp gidip ben donör olmak istiyorum dediler ve eyleme geçirdiler mi?

    Ya bu toplumsal histeri denen olay çok kolay. Bir kaç rant sağlama peşinde olan ünlü kişi bunu retweet eder veya facebookda paylaşır ardından yüzbinler gider. Neden Elif Şafak konudan sözünü çekti sizce ve ortalık Okan Bayülgen' e kaldı?

    Peki diyelim ki zaman geçti donör bulundu ya da bulunamadı. Bu kadıncağızın acıları sürerken Oktar Babuna' ya yapılanların aynısı ona yapılmayacak mı sanıyorsunuz? Şimdiden başlamış bile daha kaç günlük hikayede. Birileri blog yazılarında yazıyor hal-i hazırda " vay bu kötü niyetli kişiler vs vs " diye. Peki hiç kimse düşünümüyor mu; bu kadının hikayesi gerçek ama bir kaç haftaya malzeme edileceği o kurtlar sofrasında hastalığı ve acıları hala sürerken neler hissedecek? Acısına bir de yardım amacıyla başlatılmış bir hareket düşünsel acı katacak. İnşallah olmaz, inşallah ben sadece kötümserimdir. Ama ben insanımızı biliyorum, sevmesi de yardımı da kötü sonuçlanır.

    Gamze hanım, ben dua etmem. Ama inanabildiğim her şeye size uygun ilik bulunsun diye yalvarıyorum. Eğer bir kaç ay sonra sizi üzmüş olurlarsa yukarıda yazdığım sebeplerden; sorumlu olarak gördüklerime inanın ben savaş açacağım şu anda kullandıkları mecralarda.

    6 Kişi Yorum Yapmış.

    1. parka says:

      insanımızı bilmeyen yok elbette, özünde şuradaki anlatımın içeriğine acıda olsa katılacağım noktaları olmasına rağmen bir insanın kurtulabileceği gerçeği her türlü kara kampanyayı öteler. kim ne derse desin ama o çocuğun annesi yaşayacaksa kusura bakma benim mizacımdır kaba konuşurum ama şeyimde bile değil. ben samsundan ankaraya gidip kan ve ilik numunesi verebiliyorsam eğer, birileri bunu yapabiliyorsa eğer, halen insanlık tüm olur olmaz kötü, fesat eeleştiriler ve geçmiş örneklerle ölmemişse eğer, şuan bunları konuşmak gereksiz ve sürmekte olan bir can kurtarma, bir anneyi çocuğuna bağışlama noktasına müdahale saçma geliyor bana.

      senden ricam bırak anne yaşama dönsün, ondan sonrası istersen uzay istasyonlarına küfürler et. bırak şu biraz insan kalmış yönlerimiz kendi uyanışını bir kez daha görebilsin. bence bu yazı fazla aceleci ve zamansız oldu. sencede öyle değilmi. şimdi bu yazıyı okuyan biri o kadının doneri olma şansıysa ve çekimser kalıp susarsa o küçük yavruya, Atakana ne diyeceksin. Bu işler bizi aşar arkadaşım. Hele böyle böyle işler lütfen.

      elif şafak arka mahallenin kızımı. o da bu memleketin bir parçası. parça olan pazula katkı yapmalı öyle değilmi.

    2. su says:

      birşeyler yazacaktım ama baktım ki Kara Kalem düşüncelerimi aynen yazmış,altına imzamı atıyorum.

    3. Sis says:

      Sevgili Karakalem,
      bana bu yazıyı yazdırtan duygu o bahsettiğim Oktar Babunaya da yapılmış olan linç ve karalama harekatının çoktan başlamış olduğunu görmemdi.Facebook üzerinde ve yaymama adına buraya linklerini koymadığım bir kaç blog yazısında hem donör gönüllüleri hem hastanın kendisi hem bu harekete destekı veren ünlüler olmadık söylemlerle yerden yere vurulmaya başlandı bile. Benim yazımın ana noktası ki çok net dile getirdiğimi düşünüyorum; bu hasta hala hastayken bir de bunları görmek ve uğraşmak zorunda bırakılacak hem kendisi hem ailesi.

    4. evrim says:

      Sis,

      Göstermeye çalıştığını, haklı çabanı çok iyi anlıyorum ve tüm kalbimle senin de yazdığın gibi öngörünün karamsar bir anına denk gelmiş olmasını diliyorum..

      Rahatsızlığının ciddiyetiyle mücadele verirken işin bu yanı onun için, ailesi için çok yıkıcı olur.

      Bunu yeniden konuşmak zorunda kalmamak üzere..

    5. Sis says:

      evrimcim son cümlen duamdır..

    6. Adsız says:

      Mesaj oldukça güzel. Ben sadece blogunuza üzerine tökezledi ve blogunuza Mesajları gezen Ben gerçekten çok memnun olduğumu söylemek istedim. Sonuçta ben rss feed abone olacak ve ben yakında yeniden yazmak umuyoruz!

    Siz de Yorum yapın