Plaza Edebiyatı

    Yazan: su Etiket: »
    Beğeniler


    Baktım ki çok popüler olmaya başladı, bende biraz sağdan soldan aldığım alıntılarla bu yeni dili sizinle paylaşmak istedim.Bu konuşma tarzı, dünyanın en yapmacık dili olup, hergün belki de binlerce kişi bu dili konuşarak fikir paylaşırlar ve fakat sonuçta hiç bir şey üretilmez. İngilizce ve Türkçe' nin zihinsel engelli çocuğu gibidir bu dil ve öyle ki konuştukça, kulağa profesyonel geleceğine komikleşir. Şimdi size plaza diliyle ilgili bir kaç ip ucu vereceğim ki, eğer sizede gerekirse ötekileşmeyin, siz de onlardan olun ;)



    İlk öğrenmemiz gereken:

    -yor olacağım kalıbıdır. Örneğin, "sizi saat 5' de toplantıya bekliyorum" yerine "sizi 5 toplantısına alıyor olacağım" dediğiniz an siz de bir plaza insanı oluyor ve havanızı atmış bulunuyorsunuz. -

    Bu dilin olmazsa olmazları vardır birde...Mesela kesinlikle -forward ediyorum- diyeceksiniz!
    -skecul etmek-,
    -üzerinde konuşuyor olacağız-,
    - bu bizim için must bir durum mu-,
    -toplantı set etmek-,
    -bana assaign et-,
    -cevabımız could be olacaktır-

    Gibi kalıplar sık sık duyulur bu ortamlarda ve asıl önemlisi eğer sizde bu kalıplarla konuşmaya katılamazsanız derhal orayı terkedin derim ben! Çünki siz köyden gelmiş cahil bir kişi olarak orada sırıtabilirsiniz.

    Eğer bu konuşmalara ayak uyduramazsanız size tavsiyem hemen şu kalıbı kullanınız: "Burada konuşursak toplantı uzayabilir, biz mail üzerinden ilerleyelim". Bu cevabı verip derhal kaçın oradan ve daha sonrası için dersinizi iyi çalışmaya gayret edin.

    Ayarlamak gibi çok basit ve sade bir karşılık varken " set etmek" denir. Aksiyon alıp, ajandaya yazmak vardır mesela...

    Toplantıda, "konuya çok homojen yaklaşıyoruz, biraz organik düşünelim" dediğiniz an artık sırtınız yere gelmez bana inanın ! Yok bana bu yetmez ben genel müdür olmak istiyorum derseniz işte size garantili müdür olma cümlesi: "hmmm bu konuya analitik olarak yaklaştığımızda, çıkacak olan sonuçların konvansiyonel olduğunu düşünürsek, alacağımız aksiyonların disfonksiyonel şekilleneceğini öngörmemiz zor değil" ( valla yazarken bile yoruldum ve anlam karmaşası yaşadım). O kadar çok örnek verebilirim ki bu konuda ama yazdıkça, buldukça sinirlerim bozuluyor gerçekten...Son olarak size ekşi sözlükten bir alıntıyla byee demek istiyorum. Görün bakın ne durumlara gelmişiz!! Haydi si yu leytır evribadi.
    - ama beni çok push ediyorsun, sen bu kadar demanding olduğun sürece action alamamamı doğal karşılamalısın.
    + ben demanding olabilirim ama sen bu işi handle edemiyorsun, yeterince responsible davranmıyorsun.
    - sen beni bu şekilde push ettiğinde ben down oluyorum, handle edememem çok doğal, sorumlulukları allocate edemiyorsun.
    + benim de down olduğum zamanlar oluyor, böyle durumlarda bu işte en qualified personelim olarak senin supportuna ihtiyaç duyuyorum.
    - bu şekilde olmaz ama, i'm overload, çok üzerime geliyorsun, i'm done..

    5 Kişi Yorum Yapmış.

    1. Gerçekten çok komik oluyorlar. Farkındalar mı acaba?
      Çok eleştiri getireceğim de... Öyle tuhaf bir zamandan geçiyoruz ki, anında "ne var bunda?" şeklinde başlayan karşıt eleştiriler almam olası. Her şey çığırından çıktı artık.

    2. Vladimir says:

      Doğrudan dalıp ingilizce konuşmak lazım bu türdekilerle. Ondan sonra kaçı "kewl" kalıyor kaçı "oh no, not again. Shit!" bakışı salıyor iç boşluğundan dış durağanlığına. İzlemek lazım :)

    3. Vladimir says:

      Çok havalı bir işletme sahbini "personnel" ile "personal"ı tabelada karıştırmıştı. Söylemekten çok keyif almıştım suratlarına. Çok eğlenmiştim. Kulakta dolma, kulaktan duyma ecnebice. Bir vakitler Ajda Pekkan da böyle manasız konuşurdu :D Çok keyif aldım yazıyı okurken elinize sağlık :)

    4. Meraklı says:

      Eskilerimizin bi lafı vardır, görmemişin oğlu olmuş....Sonradan görme yabancı dil böyle oluyor sanırsam :D Eline,koluna sağlık sucaazım :D

    5. su says:

      yorumlarınız için teşekkürler :)

    Siz de Yorum yapın