Alkol Üzerine Aforizmalar

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler



    Malum Ramazan ayı bitiyor ( gerçi bana uğramıyor kendisi, sağolsun ). Bir de bu blogda mesleğimle ilgili hiç yazı yazmadığımı fark ettim. Hazır tatildeyken ve de akşam 18.00 sonrasını tümüyle alkol işgal ederken, ehh bu akşam da internet erişimim sağlamken hadi bir yazı döşeneyim dedim. Haa bunda geçenlerde bana " 12 bira içtim güzelleşmeye başladım " diyen bir arkadaşa verdiğim tavsiyenin de rolü var.

    İçki içmekten bahsedeceğim size. Ama rakı şöyle içilir, votkayı bunla için gibi ahkamlar kesmeyeceğim. Aksine size bilinen içkileri bilinmedik şekilde içmeyi anlatmaya çalışacağım. Başlıyoruz. Evde kendi kendinize , yanınızda profesyoneller olmadan denemeyiniz. Drink responsibly, ağzınızla içiniz, şişedeki gibi durmayabilir falan filan...

    1- LİKÖR,
    Bildiğiniz likör işte. Ama şişede satın alınanı pek makbul değildir. Tavsiyem aşağıdaki tarif üzerine kendinizin evde yapmasıdır. Yok yerim dar, ben üşengecim yapamam diyorsanız da lütfen gidip Mey firmasının Hare markasına falan para vermeyin. Gidin Diren firmasının MAHLEP adlı şarabını alın. Hem her an içilebilecek muhteşem bir likörü tatmış olursunuz hem de Türkiye'de de böyle Porto tadına yakın şaraplar üretilebildiğini öğrenmiş olursunuz. Tarife geçelim

    Malzemeler :
    1 adet 5 litrelik cam kavanoz.
    Hangi meyveyi seçtinizse onun en tazesinden yaklaşık 3 kg.
    Bir adet 35 Cl. ölçüsünde votka ( sakın aromalı veya meyveli olmasın, bulabildiğiniz en düz, en sade votka ).
    Bir adet 35 Cl. ölçüsünde kanyak ( Konyak demedim, çek elini o Courvasier şişesinden. Bildiğin kanyak işte, yerli üretim ).
    2 kg. toz şeker

    Yapılışı :
    Meyveleri hazırladık yıkadık ( yani çekirdek varsa çıkardık, kabuk varsa soyduk ve dilimledik ).Kavanozumuza bir kat meyve bir kat şeker şeklinde döşedik. Ağzını da kapadık ve güneş alan bir yerde yaklaşık bir hafta beklettik. Süre dolunca açtık ve süzdük. Tekrar aynı kavanoza bir kat meyve üzerine karıştırdığımız alkollerden sonra tekrar meyve ve alkol şeklinde döşedik. Süzdüğünüz suyu katabilirsiniz de ama içkiniz şekerli olacaktır, buna razıysanız katın. Kavanozun ağzını saf alkollü bir temiz bezle sildik. Ağzına tülbent gerdik ve kapağını kapattık. Güneş almayan serin bir yerde en az 3 hafta beklettikten sonra açıp süzdük ve şişelerimize doldurup buzdolabına kaldırdık. Kullanılan meyveye göre içine başka baharatlar da katabilirsiniz. Mesela elmaya karanfil ve elma kabuğu çok yakışır, şeftali veya portakal ise ana meyvemiz öbür meyveyi az miktarda katabilirsiniz. Vişneye mutlaka karanfil tanesi koymanızı öneririm.


    2- TEKİLA

    Ne var bunda diyenleri duyuyorum. Nedir tekilanın ana malzemesi; tekila, limon dilimi ve tuz. Bir kere o tuzu elinizin üzerinde baş ve işaret parmakları arasında kalan çukura koyup yalamaktan vaz geçin şekerler. Bak bakayım çevrene; çöl kumu veya kaktüs görmüyorsun değil mi? Yani Meksika çöllerinde olmadığına göre ölçü ayarlamak için vücudunun bir kısmını yalamana gerek yok, hem iğrençlik de etmemiş olursun. Sen bardağın çeperini tuza batır iyisi mi, veya daha güzeli incecik limon dilimlerinin üzerine tuz serp, önce limonu em, sonra tekilanı iç. Eğer alkole dayanıklılık da yoksa illa shot içeceğim diye kasma kendini, yudumlasan kimse kusuruna bakmaz.



    3-ABSİNTHE

    Yeşil peri tabir edilir. Eski Yugoslavyanın tüm dünyaya laneti şeklinde orada türemiş bir içkidir. Bana içinde ne var diye soranlara ben bildiğin sıvı haş haş işte diyorum. Rakıya aşina olan bizlere kokusu içme yöntemini bilmezsek çok tanıdık gelir. Bilinen limon kolonyasıyla anason çayı arasında bir koku vardır. Eğer şimdiki tiki gençlerin çoğu gibi " ekiee ehiee ben absent ( !) içtim" diye hava atmak isteyip " anaaa rakıymış lan bu, bak su ekledim rakı gibi oldu " diyeceksen de sus, kapa çeneni, ben hiç duymayayım. Bu yöntemle hazırlayıp içtiğin şey yerine limon kolonyası içsen de farkı anlamazdın zaten. Gelelim hazırlanışına :

    Malzemeler:
    1. absinthe
    2. küp şeker
    3. buzdan bile soğuk su
    4. viski bardağı tarzında bardak
    5. absinthe kaşığı ( bu madde biraz lüks, özel olarak satın alınmalı, ama kevgir şeklindeki geniş bir kaşık da işinizi görür )
    6. sağlam bir mide
    7. çakmak, kibrit vb. ateşli bir cisim

    Hazırlanışı:
    İlk olarak bardağımızı alıp içine yarısına gelecek kadar absinthe dolduruyoruz. Daha sonrasında üzerine özel kaşığını koyup, 2 adet küp şekerimizi özenle yerleştiriyoruz. Daha sonrasında üzerine bir miktar absinthe döktüğümüz şekerlerimizi çakmak vasıtasıyla yakıyoruz. Bu esnada odanın ışıklarını kapatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Muhteşem bir görüntü oluşuyor. Tüm şekerler eriyene kadar bekliyoruz. Daha sonrasında kaşığımızın üzerinden bardağın 3/4' ünü dolduracak şekilde buzdan daha soğuk suyumuzu ilave ettikten sonra karıştırıyoruz ve işte absinthe adlı %75 alkollü içkimiz içime hazır. Tavsiye; iki shotdan sonrasına girmeyin. O iki shotı içtiğiniz yerin bile küpeşteden düşebileceğiniz bir tekne; veya karda kayıp kara düşüp gömülebileceğiniz bir dağ evi; veya kimseyi tanımadığınız bir parti ortamı olmamasına dikkat edin. Tabiri caizse kıçı başı dağıtacaksınız çünkü.





    4- BİRA VE VİSKİ

    Herkes bilir viskiyi de birayı da nasıl içeceğini. Bir kaç ufak detayla çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bira bardaklarınızı içine bira koymadan epey önce temiz sudan geçirin ve deepfreeze içine atın. Kurulamadan atacağınız için bardak yüzeyindeki su incecik bir buz tabakası oluşturacaktır. İçine de buz gibi birayı koyduğunuz anda işte muhteşem bir bira deneyimi. Viski içinse size kendimin yapamadığı ( ben viskiyi içine soda katarak içerim ) ama olması gereken yöntemi anlatacağım. Kısa geniş ağızlı kadehte, sek, içine sadece soğutulmuş temiz su veya temiz sudan yapılmış buz katarak ve 1 / 3 oranında seyreltip için. Hele o caanım single maltları bendeniz gibi içine soda katıp içecekseniz de karşınızda bir viski erbabı olmamasına dikkat edin, saymadık laf bırakmaz. Jack Daniels içiyorsanız da lütfen her yerde söylemeyin, biz içki camiası üyeleri arasında onun adı " pavyon viskisi " dir.

    Eğlenceli bir parti deneyimi yaşamak istiyorsanız ise, partideki en yakışıklı delikanlıyı gözünüze kestirin. Yanına gidip içki üzerine muhabbet açarak konuyu bir iddia ortamına getirin. Ve işte içme yönteminiz. Kocaman bir bira bardağı ve en ufak boyutta bir shot viski bardağı. İkisi de dolu tabii ki. Biradan 1 / 5 oranında için. Viski kadehini bira kadehi içine bırakın. Ve bira bardağını tepenize dikip fondip yapın. Bu iddiaya girdiğiniz delikanlı bundan beş tane içip hala ayakta ise ve yamulmadıysa bence onunla evlenebilirsiniz. Yok ikincide ağzı dolanmaya başladıysa kalkıp gidin. En azından ona torunlarına bile anlatacağı bir içki deneyimi yaşattınız.



    5-RAKI

    Rakı üzerine söylenecek fazla şey kalmadı bana . Aydın Boysan rakı nasıl içilirin kitabını , rakının allahını yazmış bir adam sonuçta. Rakı herşeyle içilir; sek, ben gibi içine sodayla, yanında limonlu sodayla, şalgamla, ayranla, yani herşeyle. Rakı bir tek salakla içilmez, içince başı gözü dağıtanla içilmez, dertlerine gömülüp masa halkını da yanına çekmek isteyenle içilmez, muhabbeti bilmeyenle içilmez, masada kadın varken " abüüü nassı daldım karıya " diyenle içilmez, aşıkla içilir de aşkından kör olanla içilmez, fasıl eşliğinde eller havaya yapmanın dozunu bilmeyenlerle içilmez, makber veya huma kuşu çalarken dinlemeyi bilmeyenle içilmez, Kalamış söylenirken eşlik etmeyi bilmeyenle içilmez. Ve en az ve öz olarak; rakı arkadaşım dostum diyemeyeceğin kimseyle içilmez.


    9 Kişi Yorum Yapmış.

    1. Hahaha... Aklımda kalanlardan bir demet:

      - Rakı salakla içilmez. :) Hıyarla gidiyor ama...
      - Niye partideki en yakışıklı delikanlıyı bitirmeye çalışıyoruz? Bir de, yakışıklı delikanlılarla benim ne işim olabilir ki? Bir de bir de, katıldığım hiçbir partide benden daha yakışıklısı ol(a)madı. ;)
      - Saçma bira iddialarını küçükken arkadaşlarla kılıç atarak (kağıt oyunu, biliyorsun) yapardık... Bir keresinde de gaza gelmiş Almanlar barda bana çektiler düelloyu (Brauhaus zum Lowen), fekaat üzdüm Almancıkları... Sahi bak, daha yazmadım onu, öyle değil mi?
      - Bırak fondip müsabakasını erkekler yapsın. Sen bence yakışıklıyı al, karşılıklı insan gibi şarabınızı yudumlayın. Böylesi daha makbul... :)

      Sevgiler,
      KIRMIZI ADAM

    2. alsace.a5 says:

      hm tatil süper geçiyor yazıdan anladığım kadarıyla.ne taraftayım demiştin sen ?

    3. Sis says:

      kırmızı adam,
      O bira yöntemi; partideki en yakışıklı popüler delikanlıyı bitirmek için de, götürmek için de iyi bir yöntemdir.Artık cinsiyete ve tercihe göre hangisini yapacağına sen karar vereceksin :)

      Öyle insan gibi karşılıklı şarap yudumlayınca eğlenceli olmuyor ama. Çıtı pıtı ortaya çıkıp bu şekilde bira içince en azından erkeklerin yüz ifadelerini seyretmek süper eğlenceli oluyor.

    4. Sis says:

      Alsace,

      Söylememiştim ne tarafta olduğumu.

      Ben burada rakı da içiyorum biliyon mu. Yazıda da kimlerle rakı içmediğimi net yazmışım. Bilmem artık alabildin mi mesajı.

    5. d@phne says:

      Ben her tür içkiyi içen,sek ama az ve yavaş içen, ama içki sofralarında herkesten çok eğlenen ve az içtiği için de finalde hep arabayı kullanan o kişiyim. Sis'le içmeyi severim. O da benimle sanırsam :)

    6. Sis says:

      senle içmek mi, hele bir de komando eniştem de varsa, sana baka baka söylemeye başlarsa, dadından yenmiyorsunuz :)

    7. dr.ordinaryüs says:

      vay be enteresan ve bilgi dolu bir yazı daha!

    8. Sis says:

      sağolasın profesör

    9. Mahmut says:

      Konyak fiyatları mı arıyorsunuz? Tıklayın: konyak fiyatları

    Siz de Yorum yapın