Buz ve Ateşin Şarkısı I - Taht Oyunları 1

    Yazan: Sis Etiket: »
    Beğeniler




    Orjinal Adı : A Game of Thrones
    Yazarı : George R R. Martin
    Çevirmen : Sibel Alaş
    Türü : Roman
    Yayın Evi : Epsilon Yayınları
    Sayfa Sayısı : 850
    Basım Tarihi : Temmuz 2011

    Geçtiğimiz dizi sezonunda yerli ve yabancı TV dizisi dünyasını sallayan bir dizi idi Taht Oyunları ( Game of Thrones ). Fantastik bir dünyada Westeros topraklarında bilmediğimiz bir çağda geçiyordu konu. Kışyarı ( Winterfell ) lordu Eddard Stark bitecek uzun yazın ardından gelecek kışa topraklarını hazırlarken güneyden kralın sağ eli olan Lord Arryn'in ölüm haberi gelir. Ardından dostu olan Kral Robert, Stark' a gelip kendisine yeni kral sağ eli olarak yardım etmesini teklif eder. Politik oyunlardan hazetmeyen Stark bu teklifi geri çevirmeyi planlarken küçük oğlu Bran görmemesi gereken bir şeyi gördüğü için suikaste uğrar ve komaya girer. Stark eşi Catelyn tarafından oğullarının başına geleni araştırmak adına görevi kabul etmeye ikna edilir. Bu arada bizler de Westeros topraklarının geçmişini ve bugününü öğrenmeye başlarız. Westeros topraklarında hakimiyeti ele geçirmek için yedi büyük aile savaş vermektedir. Her ailenin ayri bir bölgesi, sloganı ve özellikleri vardır. Stark, Lannister, Targaryen, Tully, Baratheon, Arryn, Martell, Tyrell ve Greyjoy aileleri arasında evliliklerden kaynaklanan ilişkiler de vardır. Kuzeyde Winterfellin de ötesinde Büyük Surda tüm toprakların güvenliğini sağlayan Gece Gözcüleri ise son kıştan kalan bir efsane olan Gündüz Gezenlerin tekrar görülmesi haberleri üzerine daha fazla gözcü toplamaya çalışmaktadır. Stark'ın piç oğlu John Snow da amcasının izinde gece gözcülerine katılmıştır. Bu arada Stark, kızları Sasha ve küçük olan ama erkek ruhu taşıyan Arya ile güneye yol alır.



    Büyük denizin diğer tarafında ise, asırlardır hüküm süren ve Baratheon ailesi tarafından tahttan indirilen eski Targaryen ailesinin sağ kalan üyeleri de tekrar yönetimi ele alma planları yapmaktadır. Düşmüş Targaryen hanedanının prensesi Daenerys Targanyen tekrar ordu toplama hevesine sahip kardeşi tarafından vahşi Dothraklar’ın lideri Khal Drogo’ya gelin olarak satılmıştır. Daenerys önce korktuğu vahşi eşine aşık olup onu da kendine aşık ederken abisinin boyunduruğundan kurtulacak, Dothrakilerin geleneklerine alışacak ve aşkı Drogo' yu kaybederken topraklar üzerinde kaybolmuş olan ejderhalara tekrar can vermesiyle taht oyununda önemli bir rol oynamaya başlayacaktır. Kış, Starklar ve yandaşları için olduğu kadar Yedi Krallık için de uğursuz alametlerle gelmektedir.

    Diziyi bir iştah seyrederken bu dizinin aslında George R. R. Martin tarafından yazılmış bir kitap serisinden yapıldığını öğrendim. A Song of Ice and Fire adlı ve 7 kitap olarak planlanmış bir serinin ilk kitabının adı A Game of Thrones. Şu ana kadar yayınlanmış kitapların adları :

    A Game of Thrones
    A Clash of Kings
    A Storm of Swords
    A Feast for Crows
    A Dance with Dragons. Yayınlanacak kitaplar ise :
    The Winds of Winter
    A Dream of Spring

    Yazar hakkında bilgiye kendi sitesinden, kitap serisi hakkında bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz. Kitapların sadece ilki olan A Game of Thrones bundan bir süre önce Arka Bahçe yayıncılık tarafından ikiye bölünerek Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi Taht Oyunları 1. ve 2. Kitap olarak Türkçe' ye çevrildi.




    Kitabın bölünmüş olması okuyucu üzerinde ters tepti ve ne yazık ki beklenen ilgiyi görmedi. Dizinin yaptığı rating üzerine Epsilon Yayınları tarafından Temmuz 2011 içinde tek kitap olarak Taht Oyunları adıyla yeniden basıldı. Epsilon yayınlarının 2ci ve 3cü kitabında yayın hakkını aldığı ve çevirisinin yapılmakta olduğu fantastik dünya severler arasında dolaşan bir bilgi. Dizinin 2ci sezon garantisini ise ilk sezonun ortasına bile gelmeden aldığını da belirtmek lazım.

    6 Kişi Yorum Yapmış.

    1. d@phne says:

      sen aldın mı şimdi bu kitabı? Yani bir de ben almayayım

    2. Son zamanlarda duyduğum ilgimi çeken bir kitap ve seri okusam mı diye düşünmekteyim. dizisini nerden nasıl izleyebiliriz?

    3. Sis says:

      mor kalemlik kusura bakmayın ancak gördüm sorunuzu,

      http://www.dizimag.com/game-of-thrones

      http://yabancidiziizle.com/dizi/game-of-thrones

    4. alıp okuyamadıklarımdan...listede biraz öne almalıyım galiba..

    5. bana da beklerim.. kitaplarimolmadanasla.blogspot.com

    6. Sis says:

      Emine hanım hoş geldiniz,ilk fırsatta blogunuza bakacağım. Bence kitaplara başlayın ben 3cü seri olan Kılıçların şarkısını yeni bitirdim ve süper.

    Siz de Yorum yapın